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Enrollment Standards for Purposes of Bylaw 510 
 

(4) Enrollment standards for purposes of Bylaw 510 (pre-enrollment contact) (Bylaw 510) 

a. General information about athletic programs, physicals, summer activity, camps, 

etc. may be distributed to middle school students only by a CIF member school 

administrator or athletic director.  

Q: What may representatives of a senior high school do as far as contact with junior high/middle 

school students is concerned? 

A: Because a graduate of a junior high/middle school may enter any high school in California 

and may be residentially eligible in accordance with all CIF rules, contact by senior high school 

representatives is regulated. Individual coaches cannot visit or initiate contact with junior 

high/middle school students, but it would be permissible for the school administrator or athletic 

director (not the coach) of a  senior high school to visit the junior high/middle school campus 

for the purpose of informing students of the total athletic program at the senior high school. 

However, it is legal on a school day for a high school coach to be part of a total open house 

and/or school orientation (academics, activities, but not athletics by itself) where a student is part 

of a general gathering of students on the high school campus and such activity has the approval 

of the high school and junior high/middle or elementary school principal.  

b. 8th graders who have not graduated from the 8th grade may not participate in any 

athletic communication(s) conducted by any high school coach that is not part of 

a school-wide high school presentation until May 1 and only if the student has 

registered for classes at the CIF member school and, in the case of a private 

school, also paid a non-refundable registration fee. 

 

Q: What means of communication may coaches use after May 1?   

A: Coaches may communicate with 8th grade families via phone, email or letters but must do so 

in accordance with school/school district/governing board policy. 

 

Q: May coaches conduct meetings on or off-campus as part of these communications? 

A: No. Coaches may not meet with 8th grade families unless part of a school-wide high school 

presentation. 

 

c. The student may not practice or compete in any contest at any high school, even if 

they have registered for classes and/or paid a non-refundable registration fee, until 

they have graduated from the 8th grade. 

 

cd. Contact between coaches (and others associated with the athletic program) and 

students or their parents during summer activity conducted by a CIF member 

school, shall not be considered pre-enrollment contact requiring disclosure, if the 

student has, previous to that summer, registered for classes at the CIF member 

school and, in the case of a private school, also paid a non-refundable registration 

fee and has officially withdrawn from the previous school as long as the contact 

does not occur prior to the conclusion of the student’s former school’s year end. 

Such contact is not required to be disclosed. All other contact not covered in this 

circumstance between coaches (and others associated with the athletic program) 

and students or their parents must be disclosed as required in Bylaws 206, 207 

and 510. 

 

 

April 2018 Federated Council meeting action item:  for immediate implementation. 

 


